ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ OFFICIAL SITE ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΝΤΙΝΗ ΤΟ liantinis.gr




Ο Κούλιναν και ο Ορλώφ κι ο Φλωρεντίνος του Λιαντίνη

Για τη Γκέμμα του Δημήτρη Λιαντίνη έχουν κι αν έχουν γραφτεί κατεβατά στο διαδίκτυο. Μα όσα και να γράψουμε πάλι ετούτο το βιβλίο, το κύκνειο άσμα του συγγραφέα, θα βάζει κάθε δύο βήματα τρικλοποδιές στον αναγνώστη. Είναι έτσι γραμμένο, έχει τόσο βάθος, τόσους συμβολισμούς και κώδικες ακόμη, που όσες φορές και να το διαβάσεις, όπως το ήθελε και ο ίδιος ο Λιαντίνης, το βρίσκεις πάντα νέο. Με την έννοια ότι ανακαλύπτεις καινούρια πράγματα που σε παλιότερες αναγνώσεις δε φανταζόσουν ότι υπάρχουν εκεί μπροστά σου.

Και να, ένα παράδειγμα. Ποιος είναι ο Κούλιναν; Ποιος ο Ορλώφ; Και ποιος ο Φλωρεντίνος του Λιαντίνη και της Γκέμμας;

Τους συναντάμε όλους μαζί, παρέα και άλλους άγνωστους, στον επίλογο του ΕΔΩ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Γκέμμα, σελ. 166:

"Ήταν ο πρίγκιπας, που μεταστοιχειώθηκε μέσα του η ύλη σε λάμψη. Ο Κούλιναν, πες, ο Ορλώφ, ο Μεγάλος Μογγόλος, ο Τίφανυ, ο Σάχης, ο Φλωρεντίνος, ο Αστέρας του Νότου."


Ποιοι είναι λοιπόν όλοι αυτοί;

Διαμάντια! Όλοι τους είναι διαμάντια. Ο πρίγκιπας σε διαμάντι μεταστοιχειώθηκε. Και η ύλη του έγινε λάμψη.

Και παραθέτω τα εξής διαφωτιστικά:

Το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου είναι ο «Κούλιναν». που ανακαλύφθηκε το 1905 στο ορυχείο Πρεμιέρ στο Τράνσβααλ της Νότιας Αφρικής. Το βάρος του σε ακατέργαστη μορφή ήταν 3.106 καράτια. Το 1907 αγοράστηκε από την κυβέρνηση του Τράνσβααλ και παραχωρήθηκε στον βασιλέα Εδουάρδο Ζ'. Στη συνέχεια στάλθηκε στο Άμστερνταμ, όπου κόπηκε σε 9 κύρια διαμάντια' τα 4 πρώτα κατά σειρά μεγέθους ζυγίζουν 530,20 καράτια, 317 καράτια, 95 καράτια και 63,7 καράτια. Αποτελούν μέρος τών κοσμημάτων τού στέμματας τής Αγγλίας.

Ο «Ορλόφ» ήταν τοποθετημένος στο μάτι ενός ειδώλου σ' έναν βραχμανικό ναό. από όπου τόν έκλεψε ένας Γάλλος στρατιώης. Τελικά ο πρίγκιπας Ορλόφ αγόρασε το διαμάντι αντί 90.000 λιρών και τό προσέφερε στην Αικατερίνη τη Μεγάλη, αυτοκράτειρα τής Ρωσίας. Το ακριβές βάρος τού διαμαντιού είναι 199,6 καράτια. Έχει ύψος 2.2 εκατοστά, πλάτος 3.2 εκατοστά και μήκος 3.5 εκατοστά. Κοσμεί το σκήπτρο τών Ρομανόφ και σήμερα βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο διαμαντιού της Ρωσία; στη Μόσχα.

Ο «Μεγάλος Μογγόλος» βρέθηκε στα ορυχεία της Γκολκόντα στην Ινδία το 1650 περίπου και λέγεται ότι ως ακατέργαστη πέτρα ζύγιζε 787 καράτια. Το 1665 ο Γάλλος περιηγητής και κοσμηματοπώλης Ζαν Μπατίοτ Ταβερ-νιέ (Jean Baptiste Tavernicr), ο οποίος είδε το διαμάντι στο θησαυροφυλάκιο του Μογγόλου αυτοκράτορα Ωρανγκ-τζέπ. υπολόγισε το βάρος του, μετά την κοπή, σε 280 καράτια και τό περιέγραψε ως μια στρογγυλεμένη ροζέτα με υψωμένη τη μία πλευρά. Τα ίχνη του έχουν χαθεί εδώ και πολλά χρόνια και ορισμένοι πιστεύουν ότι το διαμάντι που είδε ο Ταβερνιέ ήταν στην πραγματικότητα ο «Κοχινούρ». Άλλοι υποστηρίζουν ότι επρόκειτο κατά πάσαν πιθανότητα για τον «Ορλόφ» που. αν και μικρότερο σε μέγεθος, ανταποκρίνεται αρκετά στις περιγραφές τού «Μεγάλου Μογγόλου».

Πολυάριθμα εξαιρετικά διαμάντια μεγάλου μεγέθους έχουν ανακαλυφθεί στα αδαμαντωρυχεία τής Νότιας Αφρικής, τα σπουδαιότερα από τα οποία είναι τα ακόλουθα: το «Ιωβηλαίο» (650,8 καράτια ακατέργαστο, 245,35 μετά την κοπή)· η «Βικτόρια» (469 καράτια ακατέργαστο, 184,5 μετά την κοπή)· ο «Εξέλσιορ» (995,2 ακατέργαστο, κόπηκε σε 21 πέτρες, η μικρότερη από τις οποίες ζυγίζει λιγότερο από 1 καράτι και η μεγαλύτερη φθάνει τα 70)· ο «Στιούαρτ» (296 καράτια ακατέργαστο, 128 μετά την κοπή)· ο «Τίφανυ» (μια πέτρα κίτρινου χρώματος, που μετά την επεξεργασία ζυγίζει 128,7 καράτια)· και ο «Τζόνκερ», που ανακαλύφθηκε το 1934 (726 καράτια ακατέργαστο) και κόπηκε σε 12 πέτρες που το βάρος τους κυμαίνεται από 5,30 έως 125.35 καράτια.

Ο «Σάχης» ζυγίζει 88.7 καράτια, το χρώμα του είναι κιτρινωπό και έχει 8 ελαφρά στρογγυλεμένες έδρες. Τρεις αρχαίες περσικές επιγραφές καλύπτουν μέρος τού πολύτιμου λίθου· από την αρχαιότερη προκύπτει ότι η πέτρα ανακαλύφθηκε πριν από το 1591, πιθανότατα στη Γκολκόντα. Σήμερα το διαμάντι βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο διαμαντιών της Ρωσίας στη Μόσχα.

Αλλα μεγάλα ονομαστά διαμάντια είναι ο «Φλωρεντινός» και ο «Αντι βασιλέας». Ο «Φλωρεντινός», μια πολύτιμη πέτρα ανοιχτού κίτρινου χρώματος και βάρους 137 καρατιών, που αποτελούσε κάποτε μέρος τών κοσμημάτων τού αυστριακού στέμματος, περιήλθε στη Γερμανία μετά χοΆνσλους (1938), μετά δηλ. την προσάρτηση τής Αυστρίας στη Γερμανία από τον Χίτλερ. Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο αποδόθηκε στην Αυστρία και σήμερα βρίσκεται στο Σατσκάμερ τής Βιέννης.

Από τα διαμάντια τής Βραζιλίας τα πιο ονομαστά είναι το «Αστέρι τού Νότου» και ο «Πρόεδρος Βάργκας». Το «Αστέρι τού Νότου» ανακαλύφθηκε στα αδαμαντωρυχεία τού Μπάγκα-ζεμ το 1853. Σε ακατέργαστη μορφή ζύγιζε 261,9 καράτια. Πουλήθηκε στον γκάεκουαρ (ηγεμόνα) τής Μπαρόντα αντί 400.000 δολαρίων. Μετά την επεξεργασία το βάρος του ήταν 128.8 καράτια.

Οι πληροφορίες για τα διαμάντια είναι από το Γιουσουρούμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έλληνες θα ειπεί...






Να μαζεύονται οι φίλοι, να πίνουν κρασί και να τραγουδάνε...

Προβολές σελίδων τον προηγούμενο μήνα