ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ OFFICIAL SITE ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΝΤΙΝΗ ΤΟ liantinis.gr




ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΑΝΤΙΝΗ



ΓΚΕΜΜΑ

Το κύκνειο άσμα του Δημήτρη Λιαντίνη. Εκδόθηκε το 1997 όμως κυκλοφόρησε ελάχιστο καιρό πριν ο ίδιος πραγματοποιήσει αυτό που ποιητικά περιγράφει στο κεφάλαιο "Εδώ Μεσολόγγι" του εν λόγω βιβλίου: Αυτοθέλητη έξοδο από τη ζωή.








ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Το προτελευταίο βιβλίο του Λιαντίνη και ένα από τα δύο (μαζί με τη Γκέμμα) που "έγραψε από οργή για τους αιώνες που δε θα υπάρχει". Πραγματεύεται το ζήτημα γλώσσας και των σχολείων. Ανήκει επομένως στον κύκλο των παιδαγωγικών βιβλίων του συγγραφέα και έτσι δηλώνει και ο ίδιος στις πρώτες του σελίδες: "Μόνο για φοιτητές και για τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν διαβεί το μεσοστράτι της ζωής τους."








ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟ.
Ένα καθαρόαιμα φιλοσοφικό έργο του Δημήτρη Λιαντίνη. Πραγματεύεται τη φιλοσοφία των στωικών και την επίδρασή της στη Ρώμη, την πτώση της Ρώμης και την επικράτηση του χριστιανισμού, πώς δηλαδή ανατράπηκε ο δρόμος της ιστορίας του ανθρώπου και οδηγηθήκαμε από το πάμφωτο παρελθόν της αρχαίας Ελλάδας στο σημερινό μίζερο και γκρίζο παρόν. Μια δεύτερη διάσταση του βιβλίου αφορά το θέμα της αυτοκτονίας, όπως φαίνεται και από το εξώφυλλο. Ο αναγνώστης θα βρει εδώ αρκετές απαντήσεις για το "αίνιγμα" Λιαντίνη.





HOMO EDUCANDUS.

Το πρώτο παιδαγωγικό βιβλίο του Λιαντίνη. Από τον υπότιτλο "Φιλοσοφία της Αγωγής" καταλαβαίνετε ότι είναι ταυτόχρονα και φιλοσοφικό και επομένως δεν αφορά μόνο τους παιδαγωγούς. Το ταλαιπωρημένο εξώφυλλο που αντικρίζετε έχει για μας μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία καθώς ανήκει στο αντίτυπο που ο ίδιος ο Λιαντίνης κάποτε μας παρέδωσε. Έκτοτε το συγκεκριμένο βιβλίο έχει γίνει αχώριστος σύντροφος και έχει μοιραστεί μαζί μας πολλές περιπέτειες όπως μαρτυρά και η εμφάνισή του. Εσείς όμως μην ανησυχείτε, το βιβλίο επανεκδόθηκε πρόσφατα και μπορείτε να το αποκτήσετε ολόλευκο και απαστράπτον. Πρόκειται για έξοχο έργο. Απορία μας μεγάλη το γιατί ο συγγραφέας δεν το περιέλαβε στον κατάλογο των έργων του στη Γκέμμα...






Ο ΝΗΦΟΜΑΝΗΣ. Αφορά την ποιητική του Γ. Σεφέρη και αποτελεί μέρος της τριλογίας που συνέθεσε ο Λιαντίνης για τους ποιητές. Αν κάποτε εκδοθεί το Ρέκβιεμ, που λέγεται ότι αφορά τον Καβάφη, θα μπορούμε με σίγουρα στοιχεία να μιλήσουμε για τετραλογία... Κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του '80.









ΧΑΣΜΑ ΣΕΙΣΜΟΥ. Το δεύτερο βιβλίο του Λιαντίνη. Αφιερωμένο στο φιλοσοφικό Σολωμό. Κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με το πρώτο του. Απέσπασε το Α΄ Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1978. Το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας το έχει αφιερώσει στην κόρη του, Διοτίμα.










ΕΞΥΠΝΟΝ ΕΝΥΠΝΙΟΝ
Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε ο Δ. Λιαντίνης. Το περιεχόμενο αφορά τις "Ελεγείες του Ντουΐνο" του Ράινερ Μαρία Ρίλκε και πρόκειται για διδακτορική διατριβή του Λιαντίνη. Στο βιβλίο υπάρχει η αφιέρωση: "Ad Lou exvoto". Λου, ο Δημήτρης Λιαντίνης αποκαλούσε τη σύζυγό του. Λου επίσης λεγόταν ο μεγάλος έρωτας του Ρίλκε, η περίφημη Λου Σαλομέ. Για ένα λόγο που δε γνωρίζουμε, ο Λιαντίνης το έργο αυτό δεν το αναφέρει στον κατάλογο των έργων του όπως αυτός δημοσιεύεται στο κύκνειο άσμα του, τη Γκέμμα.





ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Πώς κανείς γίνεται εκείνο που είναι.

Βιβλίο του Νίτσε "ελληνισμένο" από το Δημήτρη Λιαντίνη. Πρωτοκυκλοφόρησε πριν από το 1980.











ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ.

Φυλλάδιο με αρχές διδακτικής που πρόσφατα εμφανίστηκε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Είναι γραμμένο πριν από τα Ελληνικά.












Η ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΡΟΥΣΣΩ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΟΗ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ.
Φυλλάδιο με παιδαγωγικό περιεχόμενο που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας αν και ο Λιαντίνης το έγραψε πριν από τα Ελληνικά.










ΟΙ ΩΡΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ.

Ποιήματα του Δημήτρη Λιαντίνη. Εκδόθηκαν μετά το θάνατό του, το καλοκαίρι του 2006. Το προλόγισμα έχει γίνει από τη σύζυγο του Δημήτρη Λιαντίνη, την καθηγήτρια Φιλοσοφίας, κ. Νικολίτσα Γεωργοπούλου - Λιαντίνη.







ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΑΝΤΙΝΗ






ΡΕΚΒΙΕΜ

Πρόκειται για έργο που δεν έχει ακόμη εκδοθεί και αφορά την ποιητική του Καβάφη. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο ίδιος ο Λιαντίνης παρέδωσε το χειρόγραφο του έργου το Μάρτιο του 1998, στο μαθητή του κ. Ηλία Αναγνώστου με εντολή να το εκδώσει και ως απόδειξη προβάλλουν σχετική αναφορά στο όνομα του κυρίου Αναγνώστου στο τελευταίο γράμμα που ο Λιαντίνης άφησε στην κόρη του. Όπως όμως διαπιστώσαμε πρόσφατα, το χειρόγραφο βρίσκεται μαζί και με όλο το υπόλοιπο αρχείο του Δημήτρη Λιαντίνη, στα χέρια της συζύγου του κ. Νικολίτσας Γεωργοπούλου - Λιαντίνη. Τιμώντας μας μάλιστα με την εμπιστοσύνη της, μας απέστειλε απόσπασμα από το έργο αυτό και μας παραχώρησε και δικαίωμα δημοσίευσης. Περισσότερα στην ανάρτηση ΛΑΓΝΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΛΑΓΝΟΔΙΩΚΤΟΙ.


ΟΔΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ένα ακόμη έργο του Δημήτρη Λιαντίνη που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Και από το ανέκδοτο αυτό έργο μάς έχει παραχωρηθεί από την κ. Νικολίτσα Λιαντίνη απόσπασμα, το οποίο και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από την κ. Λιαντίνη ότι στο αρχείο που της άφησε ο άντρας της υπάρχει ημιτελές και ένα έργο του για τον Ελύτη, το οποίο είχε αρχίσει να γράφει το 1985 αλλά ποτέ δεν ολοκλήρωσε. (Αρκετό καιρό αργότερα από την αναφορά αυτή, θυμίζουμε ότι το άρθρο αυτό έχει αναδημοσιευτεί από το παλιό μας blog ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ πριν δύο περίπου χρόνια από την τωρινή του ημερομηνία δημοσίευσης, περιήλθαν σε γνώση μας και πολλά άλλα στοιχεία που σε σημαντικό βαθμό διαφώτισαν την απορία μας σχετικά με το βιβλίο του Λιαντίνη για τον Ελύτη, πώς έγινε δηλαδή και δεν εκδόθηκε... Για τους υπομονετικούς μελετητές του Λιαντίνη προτείνουμε να επισκεφθούν μια σχετική συζήτηση στο φόρουμ HOMA EDUCANDUS - θα βρουν εκεί πάρα πολύ υλικό... )

ΠΕΛΑΓΟΣ ΑΝΘΟΥΝ

Ένα ακόμη έργο του Λιαντίνη και ανέκδοτο και ημιτελές... Πληροφορηθήκαμε την ύπαρξή του όταν μας απέστειλαν τιμητικά ένα μικρό απόσπασμα από τα χειρόγραφα του Δημήτρη Λιαντίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έλληνες θα ειπεί...






Να μαζεύονται οι φίλοι, να πίνουν κρασί και να τραγουδάνε...

Προβολές σελίδων τον προηγούμενο μήνα